Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord ‘Ayurveda’, een gezondheidsleer waarvan de oorsprong overgedragen is uit het eeuwenoude India. In de wereld zijn we vandaag de dag met zijn allen meer dan ooit gefocust op gezondheid. Ayurveda schept een nieuw paradigma voor onze Westerse manier van kijken naar gezondheidszorg. Tegelijkertijd sluit ayurveda de Westerse geneeskunde en moderne inzichten binnen verschillende vakgebieden niet uit. Ayurveda kan daarmee zowel aanvullend als preventief worden ingezet binnen de gezondheidszorg. Het woord ayurveda komt uit het Sanskriet en is tweeledig, Ayur, betekent 'leven' en Veda, betekent 'kennis' of 'wijsheid'. Ayurveda gaat over kennis van het leven en richt zich op een gezond leven. Dat wil zeggen, een leven in harmonie. Wij mensen zijn een onderdeel van het leven en het is onze taak hier aan bij te dragen. Deze positieve bijdrage, in welke vorm dan ook, is onze Dharma, onze roeping.
Een grote misvatting is dat ayurveda een geloof zou zijn. Sinds het ontstaan van ayurveda wordt in de behandelingen gebruikt gemaakt van: toepassing, observatie en evaluatie. Door ervaringen van duizenden jaren en toepassingen die keer op keer gewenste resultaten geven, is ayurveda meer evidence based dan de meeste protocollen waar nu veel mee gewerkt wordt. Het grote verschil met de hedendaagse Westerse geneeskunde is dat ayurveda geen symptomen behandeld. Er is niks mis met het behandelen van symptomen, zeker niet in acute situaties. Symptoom behandeling alleen is echter niet voldoende, je wilt namelijk ook de dieperliggende oorzaak aanpakken en dat is waar ayurveda een meerwaarde kan leveren.
Ayurveda gaat uit van functionele principes waarbij de mens als microcosmos binnen de macrocosmos gezien wordt. Dat betekent o.a. dat lichamelijk ongemak niet los wordt gezien van onze zintuigelijke en geestelijke belevingswereld en vice versa. Ayurveda heeft dan ook geen standaard behandeling voor mensen die met dezelfde klacht aankloppen. Vaak is het zo dat bij tien dezelfde klachten van verschillende mensen, er tien verschillende behandelingen worden gegeven. Deze fijngevoelige afstemming op de individuele constitutie van een persoon is wat Ayurveda zo uniek maakt. Daarnaast wordt er een groot beroep gedaan op de capaciteit van de persoon zelf en geeft ayurveda handvaten om zelf positieve veranderingen in gang te zetten ten aanzien van de gezondheid. Met andere woorden, men wordt niet afhankelijk gemaakt maar draagt zelf verantwoordelijkheid en wordt op weg geholpen naar harmonie.
Commentaires